job type: direct commission
building type: mountain cabin
client: Mathilde and Peter Jebsen
total area: 200m2
total costs: 7.500.000 Nok
completion: 1999
project team: C.Adams, H.Salvesen
interior: Beate Ellingesen AS
photography: Sølvi dos Santos, div.A arkitekter
published:“House and Garden” 03.2001 / Interiørmagasinet 06.2000 / Arkitekturmuseets årbok 2000 / byggekunst 07.2000 / “untouched – conran octopus” 2001 / “Hytte – Gyldendahl fakta 2003” / Stone Design – daab 2007

The chalet is situated in Kvitfjell, an new skiresort built for the 1994 winter olympics in Norway. There is a view of the ski slopes to the west and a view across the valley to Rondane (an other mountain range) to the east . The site has access from the east. The 40m long chalet turns its back on the road and the “town”, and opens up to the west and the ski slopes. From the drawing room bay window there is both visual and architectural “contact” with the start house at the top of the world cup downhill slope.

The chalet consists of a main part and a guest wing all under the same,  long roof. The stone wall towards the road is 1m deep, and contains built in beds, a sofa, the kitchen and fireplaces, all inspired by Norwegian vernacular architecture , where beds were like “rooms”, and the fireplace a solid stone installation.

The chalet is built in stone and timber, inside and out, according to traditional Norwegian architecture in general , and local vernacular architecture in particular.

The client wanted a mountain and winter atmosphere. As a means to create this atmosphere we chose black stained timber in all rooms, apart from bedrooms and bathrooms. Oregon pine in built in furniture, doors and windows and the oiled oak floors, create a warm and exiting contrast to the black stain. All built in  and free standing furniture has been specially designed for the chalet by the interior architect.